Ons knappe lijf is uitgerust met de coole feature die “zelfherstellend vermogen” heet. Dat is niks om ingewikkeld over te doen, het is maar goed dat we het hebben! Anders zou een botbreuk nooit meer aan elkaar groeien en een wond nooit meer dicht gaan!
Ons zelfherstellend vermogen is iets waar we ons niet zo bewust van zijn. Een beetje in dezelfde hoek als je hart dat klopt en je ademhaling die altijd maar doorgaat. Als dat zou stoppen zou dat wel acuut ingrijpen vereisen! Maar wat nou als ons zelfherstellend vermogen een beetje in de war raakt? Als het niet meer precies weet waar het aan moet werken? Hoe komt dat? En hoe komt het weer goed?
Ik zal proberen om het uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel: je verzwikt je enkel. Je beweegt een paar keer voorzichtig met je enkel, en komt tot de conclusie dat als je voorzichtig loopt, met een klein hupje en alleen op de bal van je voet, je wel verder kunt. Die enkel blijft nog wel een paar weken pijn doen, maar uiteindelijk heb je het idee dat het langzaam opknapt. Maar.... dan begint je knie een klein beetje zeer te doen. Ook die knapt weer op na verloop van tijd. Ons lijf is zo knap, dat die pijn allemaal vanzelf verdwijnt! Je bent blij, dat is weer klaar. Dat je een maandje later een vervelend, zeurend pijntje in je rug krijgt is weer iets nieuws. Maar is dat wel echt een nieuwe pijn?
Ons lijf zorgt zo lang als mogelijk dat we de dingen kunnen blijven doen die we willen doen. Dus als je enkel zeer doet, pas je je looppatroon automatisch aan. Dat legt heel veel druk op je knie. Dus je enkel gaat beter, je knie wordt slechter. Er treedt weer een verandering in je looppatroon op. Waardoor je knie wel kan verbeteren, maar doordat je bekken nu heel veel compenseert krijg je na een tijdje dus pijn in je rug.
Het zelfherstellend vermogen draait overuren, maar is een beetje in de war over waar nu welke zorg nodig is. Bowentherapie helpt ervoor te zorgen dat het zelfherstellend vermogen weer optimaal kan werken doordat je lichaam weer terugkeert naar de optimale balans. Met een mooi woord heet dat ‘homeostase’. Het helpt je lijf om af te leren wat je niet nodig hebt, zoals de patronen die je ontwikkeld hebt om om de pijn heen te werken. In plaats van de gevolgen van de klacht te behandelen, op het moment dat we starten is dat misschien de rugpijn, probeer ik op te sporen waar de problemen zijn begonnen. In dit geval die verzwikking.
Dus in plaats van alleen de rug te behandelen, wordt bijvoorbeeld ook het bekken, de knie en de enkel behandeld. Iedereen is uniek, dus ook ieder behandeling is uniek. Je lichaam wordt aangemoedigd om de balans weer optimaal te maken. Dus er komt ontspanning waar teveel spanning zit, maar ook spanning waar de boel te slap is. Zoals bijvoorbeeld in die verzwikte enkel.