Hooikoorts

Het voorjaar is in aantocht! De dagen worden langer, de temperaturen hoger en iedereen krijgt zin om dingen buiten de deur te gaan ondernemen. Behalve als je hooikoorts hebt en de pollenverwachting is hoog. En dat is op de mooie dagen met weinig wind meestal zo. 


Op de dagen met veel pollen in de lucht krijgen mensen met hooikoorts te maken met een overdreven afweerreactie van het lichaam. De prikkel die de pollen geeft zorgt ervoor dat de slijmvliezen zwellen.

Voor iedereen die hooikoorts heeft is het klachtenpatroon anders. Maar heel veel voorkomende klachten zijn:  

Neus: de neus kan jeuken, wat ervoor zorgt dat je veel niest. Ook kun je voortdurend een verstopte neus of juist een loopneus hebben. Door het vele snuiten en vegen wordt de tere huid rondom de neus schraal en kunnen er wondjes ontstaan. 

Ogen: De ogen kunnen gaan jeuken, waardoor je steeds in je ogen wilt wrijven. Ook een branderig gevoel of tranende ogen zorgen ervoor dat je wilt vegen. Hierdoor kan ook de tere huid rondom je ogen schraal worden. Vaak kom je in een vicieuze cirkel: nog branderiger, meer wrijven, tranen, wrijven, nog branderiger. 

Keel: De slijmvliezen in de keel zwellen op waardoor je moeite hebt met slikken. Ook kan de keel heel droog en branderig voelen. 

Daarnaast zijn er nog tal van andere klachten die gepaard gaan met hooikoorts.

Gek genoeg heeft hooikoorts niet veel te maken met hooi of koorts. De naam is bedacht door en Engelse arts aan het begin van de 20e eeuw. Hij constateerde dat de klachten vaak ontstonden rondom het hooiseizoen. De mensen die last kregen voelden zich vaak koortsig. Vandaar de naam hooikoorts. 

De meest voorkomende klachten ontstaan in de bloeiperiode van de hazelaar, berk en els. Ook allerlei grassen en bijvoet staan bekend om hun hooikoortsopwekkende bloei. 

Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar wel heel erg hinderlijk. Bovendien geeft sommige medicatie tegen hooikoorts weer andere klachten, zoals bijvoorbeeld sufheid en een slaperig gevoel. 

Een alternatieve manier om hooikoorts aan te pakken is Bowentherapie. Met Bowentherapie kunnen hooikoortsklachten op een zachte manier behandeld worden. In veel gevallen zullen de klachten verminderen of verdwijnen en zal het gebruik van hooikoortsmedicatie niet meer nodig zijn.

Terug naar overzicht